Mijn apparatuur

Mijn camerakeuzes

In de loop der jaren heb ik enorm veel gefotografeerd met een heel arsenaal aan camera’s en objectieven. Tot 2004 heb ik alleen analoog gefotografeerd en dan nog merendeels dia’s.
In 2004 heb ik mijn eerste digitale camera gekocht waardoor het aantal foto’s al aanmerkelijk groeide en sinds 2006 ben ik helemaal over, toen kocht ik mijn eerste digitale spiegelreflex die ik tot op de dag van vandaag veel gebruik.
Voor natuurliefhebbers is het een must om meerdere objectieven in huis te hebben en dat maakt de aanschaf van een fototas vrijwel zinloos omdat het aantal objectieven en andere accessoires (denk aan de flitser, statiefje, extra batterijen, geheugenkaartjes etc.) snel toeneemt.
In mijn geval werd het een rugzak van lowepro die, compleet, een kilo of 8 weegt.
Al snel besloot ik dan ook om tijdens wandelingen en andere bezigheden een selectief aantal objectieven mee te nemen en, je raadt het al, natuurlijk had je graag nét dat objectief dat je thuis had gelaten wél erg graag bij je willen hebben.
Bij vliegreizen wordt het aantal kilo’s bepakking voor de helft ingenomen door fotografie-apparatuur.
Na de geboorte van onze zoon, in januari 2011, bleek dat ik het niet meer voor elkaar kreeg een fatsoenlijke selectie van objectieven te maken. Ik gebruik een macro voor kleine beestjes, plantjes en details, een standaard of licht tele-objectief voor o.a. die kleine jongen, een tele-objectief voor (schuwe!) dieren en andere dieren om van ver af te fotograferen etc.
Dit heeft mij doen besluiten het eens met een bridge camera te proberen.
Het werd een Pentax X-5, een Camera die erg op een reflex lijkt maar met 26 X zoom en geweldige macro-mogelijkheden. Deze camera kan ook in slecht-licht omstandigheden goed uit de voeten en dat is belangrijk omdat er geen externe flitser kan worden geplaatst.
Daarnaast heeft deze camera een zeer goede Full HD (1080p) filmoptie en kan de handycam ook thuis blijven.
Nadeel van deze camera’s is dat er gebruik wordt gemaakt van kleine beeldchip en de detaillering wat minder is dan de APS-C sensoren van de DSLR camera’s. (dergelijke beeldchips zijn ook voorbehouden aan systeem- en DSLR camera’s).
Ik nam de camera voor het eerst mee naar Mallorca en ondanks dat ik daar niet erg veel dieren heb gezien maakte ik prachtige foto’s van Podarcis pityusensis en naast de foto’s van zoonlief en zijn moeder, de omgeving en de mooie HD filmpjes. Ik ben om!
De Bridge gaat nu standaard mee en de reflexcamera alleen als het kan (autovakanties, wandelingen etc.)

Mijn foto-uitrusting:

DSLR-setje
Pentax Ist*DL spiegelreflex
Pentax Fa J 80-300 mm. zoomobjectief
Pentax DA 17-55 mm. zoomobjectief
Pentax FA 28-80 mm. zoomobjectief
Pentax KA 50 mm. 1:1.7 standaardobjectief
Sigma 90 mm 1:1 macro-objectief (KA)
Metz 44 AF1 systeemflitser
Omnibounce voor Metz AF1

Overige camera’s
Pentax X-5 bridgecamera met 26*zoom (22-580 mm), Full HD videocamera, Tiltable 3.5″ LCD screen en LCD viewfinder!
Olympus Mju850, speciaal aangeschaft voor snorkelen (=waterdicht!) en extreme omstandigheden. Deze camera kan een stootje hebben en gaat dus ook altijd mee.

Bewerkingsspullen
Ion dia-duplicator: gebruik ik nooit, dramatisch slechte kwaliteit!
Epson perfection 1670 flatbed scanner die wél goed met dia’s overweg kan!
Adobe photoshop 7 (tja, een oude versie)
Corel photopaint
Irvan view, ideaal, gratis, programma voor snelle werkzaamheden

Extraatje:
Een goedkope maar leuk werkende USB microscoop van Bresser. met 20-80-350 keer vergroting. Alleen jammer van de lage cameraresolutie.

Met dit spul red ik mij wel!

One Response to Mijn apparatuur

  1. admin says:

    Update
    Vorig jaar heeft mijn Mju850 het begeven, de sensor was kapot. Ik heb deze toen direct vervangen met een Olympus TG830. Een waterdichte camera die nu wel tien meter diep onder water mag.
    Deze camera maakt bijna perfecte foto’s maar heeft één groot nadeel: De letters op het selectiewiel zijn bijna onleesbaar, tenminste bij de antracietkleurige versie.

    Verder de Ion Diaduplicator gebruik ik niet door ondermaatste kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*