Terrariumafmeting

Ik kan voor u niet bepalen hoe groot uw terrarium moet worden. Dat dit van enorm veel factoren afhankelijk is heeft u al kunnen lezen in het hoofdstuk “terraria” en “keuzes maken”.
Het enige dat ik u kan meegeven is dat een groot terrarium niet per definitie moier is dan een klein terrarium.
Ook van een heel klein terrarium kan een fantastisch stukje natuur zijn.

Terraria zijn er, meer nog dan aquaria, in zeer veel soorten en maten. We kunnen smalle, hoge terraria hebben maar ook lage brede bakken. Het ligt er vooral aan waar de dieren die we willen gana houden zich het lieftst ophouden.
De grootte van het terrarium wordt niet alleen bepaald door de grootte van de dieren. Er zijn grote dieren die best in een wat kleiner terrarium kunnen maar er zijn ook erg veel kleine dieren die een groot terrarium moeten hebben.
Dit kan enerzijds met de territoriumdrift te maken hebben en anderzijds met eenvoudig met de snelheid waarmee de dieren zich voortbewegen.

Kameleons kunnen in principe in relatief kleine terraria worden gehouden.

Kameleons zijn zeer bedachtzaam bewegende dieren die ook in kleine terraria uitstekend gedijen.

Snelle hagedissen moeten in grote terraria

De afgebeelde jonge Lacerta agilis (dier is beschermd en mag niet in gevangenschap gehouden worden!!!) is een voorbeeld van een dier dat veel actiever is en dus meer ruimte nodig zou hebben.

Overigens zijn kameleons uitstekend los in de (niet te koude) huiskamer te houden. Wanneer zij eenmaal een bepaalde plant hebben gekozen waar zij graag zitten zullen zij deze vrijwel nooit meer verlaten.
De dieren die zo gehouden worden zullen echter wel met een pincet moeten worden gevoerd omdat er in huis nu eenmaal niet voldoende insekten zijn om de dieren goed gevoed te houden.

Tevens zal het model van het terrarium voor beide diersoorten totaal verschillend zijn. De kameleon houdt zich op in bomen, struiken en andere beplanting en zal zelden op de grond komen. Voor dit dier is er dus eigenlijk maar één ding dfat telt: takken en twijgen.
De bak zal dus op zijn minst vierkant zijn maar meestal hoger dan breed.
Het terrarium voor soorten als deze Lacerta agilis zou veel horizontale loopruimte moeten hebben voor het dier. Lacerta agilis houdt zich het liefste op op zandige gronden en dus wordt het terrarium daarop aangepast: Een groot oppervlak met veel zand.
Voor kameleons geldt bijna voor alle soorten hetzelfde maar voor Halskraaghagedissen (Lacertidae) ligt dat anders.
De levendbarende hagedis bijvoorbeeld komt veel voor in wat vochtigere gebieden zoals bosranden terwijl de muurhagedis van klimmen houdt. Of dat dan muren bergen, rotsen, stenen of een boom is, maakt ze weinig uit.
Wél klimmen ze razendsnel en moeten dus een wat hogere bak hebben.
Lees dus over de dieren die u wilt gaan houden.

Waarschuwing:
Let er wel op dat het terrarium ten aller tijden goed is afgesloten!
niet alleen de terrariumdieren maar ook voedseldieren ontsnappen graag!
Als er kinderen of huisdieren bij het terrarium kunnen komen: Zorg dat
het écht afgesloten kan worden, zeker wanneer en giftige of bijtgrage dieren
worden gehouden!

Denk hieraan als u een terrarium gaat kopen of maken

One Response to Terrariumafmeting

  1. Thomas Droste says:

    Hallo,

    Ik heb laatst een klein terrarium gekregen, deze is 35x25x30cm. (lxbxh) Ik kan het natuurlijk vullen met water en er kleine visjes in doen, maar ik wil er eigenlijk liever iets met reptielen in doen. Nu is 22×35 erg klein en heb ik weinig keuze. Ik kan hier ook niks over vinden op internet, wat voor een dier(en) hierin kan/kunnen. Het terrarium is afsluitbaar en heeft een lamp in de deksel zitten. Heeft u misschien wat ideeën/tips voor mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*