Een Terrarium kopen

Een kant en klaar terrarium uit de winkel.

Kopen van een terrarium

Een kant en klaar terrarium zoals het in de winkel stond. Ongeveer 1.80 meter hoog en 1.20 meter breed, inclusief verlichting, verwarming en watervalletje kost zo’n bak toch gauw €1500!

Vaak laat men zich veleiden op een beurs bij de aanschaf van een eerste terrarium maar u moet zich wel eerst bedenken waar u aan begint!
Persoonlijk vind ik dat er weinig voordelen zitten een het kopen van een standaard-terrarium. Ten eerste worden deze terraria veelal geheel gesloten aangeleverd.
“Handig”, zult u denken maar u moet niet vergeten dat er vaak nog het één en ander aan apparatuur in moet. Glas is nu eenmaal niet zo gemakkelijk te bewerken als hout en je hebt dus niet zomaar even een gaatje geboord om er een elektriciteitssnoertje in te leiden.
Vaak wordt er wel verlichting in geleverd maar daar houdt het dan ook mee op.
Daarnaast zal een terrarium nooit exact die maat hebben die gekozen was en dus is dan vaak de enige optie: (een andere) ruimte creeëren om een terrarium op te zetten. Iets dat in mijn ervaring altijd op een teleurstelling uitloopt.

Een betere oplossing, maar wel iets duurder, is het laten bouwen van een terrarium op maat.
Bij de betere handelaar/terrariumbouwer kunt u vrijwel ieder gewenst model bestellen. Als u aangeeft waar u gaatjes en openingen wilt hebben wordt dit voor u geregeld.

TIP:
Laat wat extra gaten boren zodat u later nog altijd iets kunt toevoegen.
Zorg er wel voor dat het geboorde gat afgedekt kan worden met bijvoorbeeld
een kurk of rubber stop!

Laat u niet verleiden: veel glashandelaren kunnen vaak een terrarium in gewenste maat en afmeting bouwen tegen een (veel) lagere prijs dan een terrariumhandelaar. Vergeet echter niet dat de terrariumhandelaar weet waar hij over praat. Hij/zij kent de eisen die de dieren stellen en aan welke eisen het gewenste terrarium moet voldoen. Tevens heeft de handelaar ook de benodigde attributen en kan u natuurlijk prima adviseren.
Het zal niet ongebruikelijk zijn dat u een paar uur informatie uitwisseld alvorens de uiteindelijke tekening te maken.
Heeft u weinig tijd en/of vertrouwen in uw eigen kunnen, dan kunt u vaak ook nog het hele terrarium kant en klaar laten maken, inclusief inrichting, dieren en benodigde apparatuur.
Het is maar hoeveel tijd en geld u aan een terrarium wilt besteden.

Waar te koop
Aquariumwinkels zijn er al niet zo veel meer als vroeger, die handel is verplaatst naar de dierenspeciaalzaak en ergen nog: naar tuincentra. Terrariumzaken zijn er altijd maar weinig geweest maar ze zijn er wel degelijk.
De meeste handelaren zitten niet in een mooi aangeklede winkel maar verkopen vaak aan huis of hebben een pand op een industrieterrein of iets dergelijks.
Dit is vaak omdat reptielen en amfibieën nu eenmaal een betoverende werking op veel mensen hebben en wanneer een terrariumspeciaalzaak in een stadscentrum zou gaan zitten zou de zaak het grootste gedeelte van de dag worden overspoeld met sensatiebeluste nieuwsgierigen.
Bij de links op deze site zult u een aantal bedrijven en personen vinden die terraria op maat bouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*