Ventilatie

Belangrijker dan wat dan ook!
De hele leefomgeving voor de dieren valt of staat bij een goede ventilatie, of het nu om een koel, warm, droog of vochtig terrarium gaat: ventileren moet altijd!
Ten eerste wordt er met ventilatie oude lucht uit het terrarium verdreven en verse lucht aangevoerd. Wanneer dit proces niet meer plaatsvindt zal het terrarium mof gaan ruiken, de planten zullen het afleggen en de dieren zullen zich onbehagelijk voelen en uiteindelijk sterven
Kameleons stonden een aantal jaren geleden bekend als bijna onhoudbaar, ik heb nog terrariumboeken waarin staat dat men maar een jaar, of hooguit twee jaar kameleons kon houden en dat zij dan stierven. Zij waren ook vrijwel niet te kweken.
Vreemd genoeg waren de dieren wel goed in de huiskamer te houden en al snel bleek dat ventilatie het toverwoord was!
Kameleonterrariums hebben dan ook in de regel maar 4 glazen zijden, de boven-, voor- en achterkant. De zijkanten zijn dan geheel van een gaasachtige structuur als vliegengaas of geperforeerd alluminium.
Hierin blijken de dieren erg gemakkelijk te houden en te kweken.
Ventilatie wil niets anders zeggen dan luchtverversing en dat is in een terrarium vrij gemakkelijk te bewerkstelligen en we moeten er dus rekening meer houden als we een terrarium kopen of bouwen.

Geforceerde luchtstroom door plaatsing VSA's

Zonder forcering middels een ventilator wordt in mijn terrarium overdag constant de luchtstroom op gang gehouden.
De verse lucht wordt onder de bak aangezogen en de “oude” lucht wordt bovenop het terrarium afgevoerd.
Hoe komt dit?
Het terrarium wordt op zijn minst verlicht. Ook verlichting zorgt er voor dat er warmte ontstaat. Deze warmte stijgt op om uiteindelijk door het ventilatierooster aan de bovenkant van het terrarium te verdwijnen terwijl hetzelfde volume van de verdwijnende lucht aan de onderkant wordt aangezogen.
Wanneer we allen maar een bovenventilatie zouden hebben zal het duidelijk zijn dat er geen of in ieder geval te weinig luchtverplaatsing zal zijn, de warme lucht wordt immers boven wel weggedrukt maar ook boven weer aangevuld waardoor de lagere regionen van de bak helemaal niet worden geventileerd.
Anderzijds: wanneer we alleen een onderstrip hebben stapelt de warmte zich boven op (en die wamte kan enorm worden!) en wordt er vrijwel helemaal niet geventileerd.
Minimaal twee ventilatiestrips, het liefst over de hele lengte, zijn dus noodzakelijk, meer mag ook, minder nooit!
Alhoewel?
In heel kleine terraria (met hoogten tot 30 cm) kan wel met één brede bovenstrip worden volstaan.

Goedkope maar sterke geforceerde ventilatie

Geforceerde ventilatie middels een ventilator (de 5 en 12 Volts computerventilatoren zijn zeer gewild!) kan wel maar is niet gewenst omdat er een soort tocht onstaat. Door de “wind” kunnen dieren behoorlijk afkoelen en de vaak zo belangrijke luchtvochtigheid verdwijnt. Ik adviseer alleen deze manier van ventileren bij extreme warmte. Alleen in heel grote terraria kunnen wat ventilatoren worden gezet en dan nog het liefst met een regelbare voeding (elektrische treinvoeding) waarmee het toerental kan worden geregeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*