Vivariumhouderij door de jaren heen

Hoe het allemaal begon.

Als klein kind al was ik bijzonder geïnteresseerd in kleine dieren. Geregeld kwam ik als 4- of 5 jarige met potjes het huis binnen waarin ik spinnen, sprinkhanen, krekels en vuurwantsen had verzameld.
Al vrij snel vond ik de weg naar de aquatische dieren en ging naar het park om daar dieren uit de vijver te vissen. Vaak ging het dan om bootsmannetjes (bijters!), geelgerande waterkevers (Ook bijters!) en stekelbaarzen (prikkers!).
Mijn ouders waren de diverse potjes met “vieze beestjes” zo rond mijn tiende jaar wel een beetje zat en besloten mij op mijn 10e verjaardag een aquarium te geven.

Mijn eerste aquarium

Mijn eerste aquarium op mijn tiende verjaardag.

Natuurlijk had ik nog geen idee van hoe het aquariumhouden in elkaar zat en kwam dan ook vrij snel met dode vissen, algen, ziekten en technische problemen te zitten. Daarbij kwam dat ik van inrichting geen kaas had gegeten.
De weg naar een vivariumvereniging was dan ook snel gevonden.

Beter worden en uitbereiden.
Door mijn lidmaatschap bij de lokale vivariumvereniging ging de kwaliteit van het aquariumhouden met rasse schreden vooruit en mijn eerste “mooie” aquarium was een feit. Ik kreeg ook mijn eerste jonge dieren!
Ondertussen was ik samen met een vriend aan het hobby-en geslagen en tot op de dag van vandaag doen we nog veel samen wat ook de liefhebberij ten goede komt.

Het kweken van apistogramma's ging mij op mijn 16e al goed af.

Inmiddels had ik vele, kleine bakjes, her en der op mijn slaapkamer staan en was inmiddels gespecialiseerd in het kweken van Zuid-Amerikaanse dwergcichliden, iets dat ik overigens tot 2003 ben blijven doen.
Verder had ik nog wel een bak met grote amerikaanse cichliden die destijds vrijwel allemaal waren ingedeeld bij het geslacht Cichlasoma.

2 meter lang aquarium voor o.s. Cichlasomasoorten. (1980)

Langzaam maar zeker begon ook de interesse te komen om serieus met reptielen, amfibieën en insekten te gaan werken en al snel bouwde ik mijn eerste terrarium.
Ik woonde nog steeds bij mijn ouders en langzaam maar zeker groeide de hoeveelheid dieren en vivaria.
Uiteindelijk mocht ik de berging van ons appartement gebruiken voor mijn liefhebberij en mijn eerste, wat amateuristische, stelling was een feit.

Eerste kweekstellinkje in de berging van mijn ouders

 

Teveel van het goede
Toen ik in 1992 mijn appartement kocht bleef het niet bij een paar vivaria in de kamer maar was al snel een hele kamer tot hobbyruimte gepromoveerd en was ook de huiskamer overladen met vivaria. Later moest ook mijn eigen berging er aan geloven en een klein appartement leek wel een complete dierentuin.

Van mijn Kamaraad nam ik een aquariumstelling over.

In de huiskamer bevonden zich 2 grote terraria en een viertal kleintjes. Verder waren er ook nog 2 grote aquaria aanwezig.
Naast deze koudbloedige dieren had ik 3 parkieten en wat kanaries.

Ook de aquariumstelling was in bedrijf

In een kleine kamer had ik heel veel, kleinere terraria met gifkikkers, gekko’s, insekten, schorpioenen, anolissen etc. en een kast met een enorme hoeveelheid voedseldieren (hoofdzakelijk Krekels en fruitvliegen).
In de berging had ik een tweetal proffessionele kweekstellingen met aquaria staan met daarnaast nog een aantal bakken met gifkikkers en afrikaanse boomkikkers.
In de berging een paar kleine terraria
U begrijpt: het was teveel!
Na een ongeluk in Mijn berging waarbij een knaagdier (rat) één van de belangrijkste waterslangen had doorgeknaagd waren al mijn dieren dood. Niet zozeer omdat de bakken helemaal waren leeggelopen (ik zorgde er altijd voor dat dat niet kon gebeuren door de slangen nooit helemaal onder in de bak uit te laten komen) maar meer doordat de temperatuurhuishouding geheel van slag was door het droog komen te liggen van de termostaten.
Een bijzonder deprimerend gezicht om te zien dat ik één klap vrijwel alle dieren dood zijn.
Vervolgend heb ik mijn reptielen en amfibieën verkocht en weggegeven en ben helemaal gestopt met de liefhebberij.

Helemaal opnieuw beginnen
Echter: vivariumhouderij is als een verslaving: je komt er nooit écht vanaf!
De kriebels om weer te beginnen bleven, maar de berging (voormalige kweekruimte) was een enorme bende en ik wist niet waar te beginnen.
Uiteindelijk heeft mijn vriendin mij overgehaald om samen de schouders eronder te zetten en in ieder geval de ruimte op te knappen.
Vrij snel daarna besloten we samen een huis te kopen en het huis waarop onze ogen waren gevallen had een grote zolder die zou gaan dienstdoen als kwekruimte.

De toen nog geheel kale zolder moest worden opgeknapt en van o.a. elektra en isolatie worden voorzien.

In 2003 kon ik eindelijk weer langzaam beginnen. Aanvankelijk aquaria en terraria maar het aantal terraria groeide en de aquaria verzorgde ik nog maar kweken deed ik niet meer. De zoldervloer was te instabiel voor aquaria en bij hard stampen klotste het water over de bakken.

Afgeboude zolder

Gelukkig had ik het zeil op zolder in een kuip gelegd zodat water wat gemorst zou worden op zolder zou blijven.
Overal aan gedacht, zou je denken!
Niet dus:

De vorm van een zolder is verre van ideaal

Al snel bleek dat de zolder op zich groot genoeg was maar met vele nadelen:
1.
De zijwanden zijn niet te gebruiken omdat er achter de knieschotten zaken als vakantiespullen liggen.
Omdat je daar dus geregeld bij moet kunnen er geen vivaria voor komen te staan.
2.
Ook al zou dat wel kunnen: de knieschotten zijn maar 80 cm. hoog en dan begint het dak, dus veel effectieve ruimte heb je sowieso niet.
3.
In de zomer wordt de zolder veel te heet, niet zozeer door de warmte van het dak maar meer door de warmte uit huis die zich een weg omhoog baant.

Aanvankelijk de terraria op passende kasten gezet die verreden konden worden

Op bovenstaande foto is te zien dat je vanalles gaat bedenken om de ruimte wat “flexibeler” te maken.
Net links van de bakken staat de Airco die in de zomer echt nodig is.
Uiteindelijk had ik aan deze rechte wand dus maar 3 bakken staan… veel te weinig!!!

Kleinere bakken aan de andere kant

Aan de andere kant stonden wat kleinere bakken.
In de loop der tijd ben ik helemaal overgestapt van aquaria naar terraria met de nadruk op gifkikkers.
Uiteindelijk bleek dit allemaal niet werkbaar en een volgende poging werd ondernomen.
De enige, rechte wand zonder deur zou een hele stelling worden.
In 2008 ben ik daarmee begonnen in de hoop wat meer ruimte te creëren maar vooral: meer overzicht.
De stelling kwam er uiteindelijk uit te zien zoals hieronder staat afgebeeld.

Zolderstellng waarmee ik het nog 2,5 jaar heb uitgehouden.

Na in totaal 8 jaar op deze zolder te hebben gewerkt heb ik recentelijk besloten om alles te verplaatsen naar de kelder. Toevalligerwijs tegelijkertijd met het bouwen van de nieuwe site.
Het verloop van de liefhebberij kunt je verder blijven volgen blog.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*